2020-11-02 12:36Branschmeddelanden

Information om regler och anmälan till Guldbaggen 2021

Svenska Filminstitutet informerar om anmälningsförfarande, deadline och villkor för anmälan av svensk lång spel- och dokumentärfilm samt kategorin Bästa utländska film till Guldbaggen 2021. Deadline för anmälan är 15 november.

 

Svenska Filminstitutet informerar om anmälningsförfarande, deadlines och villkor för anmälan av svensk lång spel- och dokumentärfilm samt kategorin Bästa utländska film till Guldbaggen 2021. Nedan följer också viktig information om de regleringar som gjorts i och med följderna av covid-19.

Anmälan (deadline 15 november)
För att en långfilm (spelfilm och dokumentär) ska vara nomineringsbar till Guldbaggen ska producenten för filmen anmäla detta till Svenska Filminstitutet och Guldbaggens juryadministration. Detta görs genom att fylla i Guldbaggens anmälningsformulär (se länk nedan). För att kunna anmäla sig till Guldbaggen ska filmen uppfylla de tävlingskrav som omfattas av Guldbaggens regelverk. När du anmäler din film accepterar du också villkoren för att tävla. Anmälan ska ske i samband med filmens premiär, gärna före premiärdagen, dock senast 15 november.

Regleringar i och med covid-19
I och med konsekvenserna i filmbranschen på grund av covid-19 har Filminstitutet vidtagit åtgärder för att all relevant film ska kunna tävla i Guldbaggen. För att möjliggöra detta har lanseringkraven reglerats. För att bli nomineringsbar ska filmen:

  • vara biograflanserad med öppna visningar under minst sju (7) dagar (ej nödvändigtvis i följd) i Sverige,

        och/eller

Filmer som inte har möjlighet till en traditionell biolansering får därmed chansen att tävla oavsett fönster – till exempel om filmen lanseras på video on demand (vod). Förutsättningen är då att filmen registreras i Betygsindex. Detta gäller även i kategorin Bästa utländska film.

Deadline 15 november.

Observera! Inga anmälningar tas emot efter 15 november. För kortfilm gäller särskilda regler, se regelverket nedan.

Mer information


Juryarbetet

I och med pågående Corona-pandemi har Filminstitutet tagit fram en policy för Guldbaggens jury för att säkerställa ledamöternas hälsa. Detta innebär att juryadministrationen kommer behöva erbjuda screenerlänkar till de tävlande filmerna. Vi erbjuder fortfarande vinnarjuryn att se film på våra biografer i Filmhuset i Stockholm i januari. Vi hoppas att det finns förståelse för detta.

För frågor som rör Guldbaggen, nomineringsprocedur och anmälan, vänligen kontakta:
Ebba Rydqvist, Film- och juryansvarig / Anmälningar, Guldbaggen
ebba.rydqvist@filminstitutet.se, 08-665 12 04



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand