2023-03-23 07:30Branschmeddelanden

I salong och soffa – Filmrummet 29 mars om framtidens filmfestival

Den 29 mars tar Filmrummet tempen på filmfestivalen med fokus på publik, innehåll och utveckling. Tillsammans med festivalrepresentanter diskuterar vi möjligheter och utmaningar med dagens festivallandskap, och spanar mot framtidens filmfestival. Samtalet sker digitalt och är öppet för alla – anmäl dig nu.

Hur ser publiken ut idag, vad har de för behov och hur når man dem? Hur har den hybrida modellen påverkat publikbeteende, kuratering och spridning? Vilka krav ställs på innehåll, tillgänglighet och mötesplatser – och hur påverkar den digitala utvecklingen förutsättningarna?

Filmmarknaden står inför många utmaningar. Strömningstjänster och utbudet av film och rörlig bild har ändrat förutsättningarna för branschen på många plan. Publiken ser mycket film men tittarbeteendet har förändrats vilket ställer nya krav på tillgänglighet, utbud och inte minst kuratering. De digitala möjligheterna är dessutom många och utvecklingen sker i rasande fart. Hur kan festivalerna möta upp i detta föränderliga landskap, lokalt såväl som nationellt, och hur kuraterar man ett program och en upplevelse som är relevant både nu och i framtiden?

Samtalet kommer att delas upp i två paneler med fokus på den hybrida filmfestivalen respektive publiken.

Medverkande:
Andreas Fock, programansvarig Filmfest Sundsvall
Beatrice Karlsson, programchef Stockholm International Filmfestival
Ida Thorén, festivalchef Tempo Dokumentärfestival
Julia Jarl, festivalchef BUFF Filmfestival
Melissa Lindgren, festivalchef Cinema Queer International Film Festival
Mirja Wester, vd Göteborg Film Festival
Olle Agebro, innehållsansvarig Göteborg Film Festivals vod-plattform Draken Film

Moderator är Emma Gray Munthe, filmjournalist.

När: Onsdag 29 mars kl. 11.00–12.00.
Var: Samtalet sker digitalt. En länk till det strömmade samtalet kommer att skickas ut dagen innan.
Anmälan: Samtalet är kostnadsfritt och öppet för alla, men anmälan krävs. Vänligen anmäl dig här.

Varmt välkommen!


Filmrummet är Svenska Filminstitutets forum för samtal, debatter och master-classes om film för bransch och filmintresserade. Anmäl dig här om du önskar få framtida inbjudningar.

För frågor, kontakta Hanna Söderstedt, projektledare Film & samhälle: hanna.soderstedt@filminstitutet.se, 08-665 13 64Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand