Filminstitutet samlar nu stödresurserna för att bättre kunna arbeta strategiskt mot de uppsatta målen. Syftet med förändringarna är att så stor andel som möjligt av Filminstitutets anslag ska gå till stöd till branschen. Därmed säkerställs största möjliga effekt i utförandet av vårt uppdrag, allt för att säkra bredden i det svenska filmutbudet givet den ansträngda ekonomin.
Filminstitutets ekonomiska situation kräver för tillfället att de begränsade resurser som finns till produktion av lång spelfilm används på ett sätt som stärker hela näringskedjan för svensk film – där upphovspersoner, produktionsbolag, distributörer och biografer behöver prioriteras särskilt. Framöver kommer därför långa spelfilmsprojekt som bedöms ha störst möjlighet att uppfylla den målbilden prioriteras före projekt vars huvudsakliga visningsfönster ligger hos en strömningstjänst.
Fredagen den 20 september beslöt styrelsen för Svenska Filminstitutet om följande förändringar i stöden:
Publikrelaterat stöd, PRS - taket höjs från nio till 12 miljoner. Övriga kriterier och riktlinjer består.
Vissa stöd avskaffas och de medlen flyttas till filmkonsulenterna, det gäller:
Stöd till utveckling av slate - enskild person
Stöd till utveckling av filmprojekt baserat på kvalitetsresultat
Stöd till filmprojekt - marknadsstöd
Samtliga förändringar träder i kraft 1 januari 2025.
Förändringar på enheten utveckling och produktion
Budgeten för stöd till dokumentärfilm är oförändrad.
Dokumentärfilm kommer under 2025 ha en konsulenttjänst, den andra tjänsten återbesätts inte. Dokumentärfilm för barn och unga kan liksom tidigare söka stöd hos barn- och ungdomsfilmkonsulenten.
Moving Swedens budget är oförändrad. Uppdraget lyfts över till kortfilmskonsulenten och konsulenttjänsten för Moving Sweden återbesätts inte.
Jannik Splidsboels intake stänger 21 oktober, då går dokumentärfilmsprojekten till Anna Weitz.
Hanna Sohlbergs intake för Moving Sweden stänger 15 november.
Axel Peterséns intake för Moving Sweden öppnar 15 december.
För frågor, kontakta:
Charlotta Denward, chef enheten Utveckling och produktion
charlotta.denward@filminstitutet.se
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.