2020-07-27 14:39Branschmeddelanden

Filminstutet samarbetar med ATTAGIRL – ett internationellt initiativ för att stärka kvinnliga filmskapare

Svenska kvinnliga regissörer och producenter kan nu söka till ATTAGIRL, ett internationellt utvecklingslab som omfattar flera online-workshoppar och som görs i samarbete med filmfestivalerna i Toronto och Sydney.

 

ATTAGIRL är ett filmlab skapat av organisationen For Film’s Sake, som verkar för ökad jämställdhet i den australiska filmbranschen. ATTAGIRL var ursprungligen tänkt att inkludera resor, men på grund av covid19-pandemin är programmet nu till största delen digitalt.

Upp till tolv internationella team (med övervägande kvinnliga eller icke-binära medlemmar) deltar i ett tiomånaders program utformat för att stödja utvecklingen av lång spelfilm, med fokus på en alltmer digital marknad. Kursinnehållet baseras på tre delar: manus, marknadsföring och publik - med stöd från ledande internationella filmfestivaler och agenter. Programmet omfattar tre workshoppar, varav två kommer att gemomföras tillsammans med Toronto filmfestivals Share Her Journey-initiativ, och den tredje sker i samband med Sydneys filmfestival nästa år.

– En ökad jämställdhet inom filmindustrin kommer ge oss fler berättelser med nya perspektiv vi inte tidigare sett och delat. Det skapar nya upptäckter för oss, publiken, att uppleva och reflektera över som i sin tur skapar möjlighet att växa, både som individ och som samhälle. Jag är övertygad att samarbeten över gränserna på en internationell nivå kommer bidra till att ökad jämställdhet nås snabbare och därför är ATTAGIRL ett lysande initiativ, säger Anna Serner, vd på Svenska Filminstitutet.

Filminstutet är samarbetspartner i ATTAGIRL och programmet kan därför sökas även av svenska filmare. Ansökan sker direkt till ATTAGIRL och ett svenskt team kommer att väljas ut för deltagande. Programmet täcker deltagande för två personer. Önskar man lägga till en person går det bra men det är till självkostnadspris.

Riktlinjer för att söka till ATTAGIRL:

● Sökande team måste omfatta minst två personer (manusförfattare/producent/regissör).
● Sökande team kan innehålla manliga sökande, men 50% av medlemmarna (regissör, manusförfattare, producent) måste identifiera sig som kvinnliga eller icke-binära. 18 år eller äldre.
● Varje team söker med ett långt spelfilmsprojekt (över 70 minuter) som är under utveckling (ej dokumentär). Det är fördelaktigt om en första manusversion finns vid ansökningstillfället.
● Programmet kommer att äga rum mellan september 2020 och juni 2021 och sökande team måste kunna delta i alla tre workshopparna under perioden.

Ansökan öppnade 23 juli och sista ansökningsdag är 16 augusti.

Mer information och ansökan finns här: http://www.attagirl.online

ATTAGIRL är ett samarbete mellan For Film’s Sake, Screen Australia, Telefilm Canada, British Film Institute, New Zeeland Film Commission och Svenska Filminstitutet.

Mer information om organisationen For Film´s Sake finns här: www.forfilmssake.org

Frågor:
Magdalena Jangard, magdalena.jangard@filminstitutet.se 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand