Förra veckan genomfördes Nationella filmveckan. Initiativet syftar till att fler barn ska se film under vecka 12 – men även uppleva film genom att själva skapa. Totalt engagerades 183 aktörer i 90 kommuner.
Nationella filmveckan är initierad av BUFF (Barn och Ungdomsfilmfestivalen i Malmö) med stöd från Svenska Filminstitutet. Verksamheten genomfördes av landets regioner i bibliotek, skolor och biografer i regi av landets regioner.
Två av de många deltagande kommunerna var Ale och Ydre. Vid sidan av filmvisningar skapade barnen själva nya verk. I Ale arbetade barn och ungdomar med leranimation, greenscreen och filmpyssel. Kulturskolans elever fick visa upp sina filmer för nära och kära och nya medlemmar värvades till den nystartade filmklubben för barn.
I Ydre arrangerades en gala för barnens egna filmer, inklusive röda mattan mingel och intervjuer med pressen. Allt följt av en prisutdelning där vinnarfilmen blev Stress, en film i skolmiljö om de utmaningar som många ungdomar tampas med i vardagen. Stress gjordes av Leon Molinder Mortimer, Julia Ekeflo, Amelia Sundeborn, Aylin Nilsson Fadai, Evelina Samuelsson, Thea Sjögren, Noah Liljeblad, Margareta Johansson, Olle Aztor, Elliot Carlsen, Alvin Lindorsson och Julia Granath.
– Den nationella filmveckan slår ett slag för alla de fantastiska filmer som tar den unga publiken på allvar och som berättas utifrån deras perspektiv. Filmer som utvidgar olika synsätt och gör att barn och unga får känna sig sedda och representerade. Det är glädjande att se hur väl stödet nått sitt mål, säger Johanna Holmin, handläggare Filminstitutets enhet Distribution och visning.
– Det är så roligt att se hur väl det här smarta och viktiga initiativet från BUFF har slagit igenom. Med läslovet som förlaga hoppas vi att filmen, under en vecka hamnar i rampljuset. Vi uppmanar de regioner som missade årets upplaga att göra sig redo för 2024, säger Fatima Khayari, Projektledare på enheten Regioner, barn och unga på Filminstitutet.
Nationella filmveckan återkommer 2024, även då vecka 12.
För frågor, kontakta
Johanna Holmin, handläggare Svenska Filminstitutet
johanna.holmin@filminstitutet.se
08-665 12 37
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.