2020-09-08 13:03Branschmeddelanden

Dags att söka Wild Card – Filminstitutets megaboost för morgondagens filmskapare

2019 års Wild Card-mottagare Jonathan Nikolaj Heinius, Nathalie Álvarez Mesén (på pinnen) och Amanda Björk i Filmhuset. Foto: Catherine Jarl, Filminstitutet2019 års Wild Card-mottagare Jonathan Nikolaj Heinius, Nathalie Álvarez Mesén (på pinnen) och Amanda Björk i Filmhuset. Foto: Catherine Jarl, Filminstitutet

Wild Card, Filminstitutets utvecklingsstöd som ger nyutexaminerade filmare möjlighet att utveckla en långfilmsidé, fortsätter hitta morgondagens unika svenska filmröster. Sista ansökningsdag för årets stöd är 21 september, och de vinnande projekten kommer att tillkännages under Stockholms filmfestivals Industry Days i november.

 

Wild Card, som första gången delades ut 2018, är ett utvecklingsstöd till nyexaminerade filmregissörer från valfri filmutbildning efter gymnasiet. Stödet gäller en skissfilm till en långfilm inom fiktion, eller hybrid med fiktionsfokus. Syftet med Wild Card är att fortsätta fånga upp unika filmröster från de olika filmutbildningarna, och att ge nyexaminerade regissörer en chans att snabbt komma igång att filma efter sin utbildning. Årets stöd kan sökas av filmelever med examensår 2020.

Vinnande projekt kommer att tilldelas 400 000 kronor i utvecklingsstöd. Urvalsgruppen består av Filminstitutets talangansvarige och konsulenterna för fiktion: barn och unga, kortfilm och nya format, långfilm och Moving Sweden. Stödet öppnade första juni, och sista ansökningsdag är 21 september. De utvalda projekten kommer att tillkännages under Stockholms filmfestivals Industry Days 18-19 november.

– Det är tufft nog att ta sig in i filmbranschen direkt efter skolan i vanliga fall, lägg då till en pandemi så kan självkänslan i värsta fall rinna ur en. Just nu känns det extra viktigt att vi fortsätter med Wild Card. Vi vet alla att vi måste acceptera att hålla ett fysiskt avstånd till varandra ett tag till men vi fortsätter vara nära filmskolorna och ger en megaboost till studenter som förhoppningsvis bubblar av berättarglädje. Alla nya unika filmröster där ute är välkomna att söka till oss på Filminstitutet, säger Helen Ahlsson, filmkonsulent för Moving Sweden på Filminstitutet.

Läs mer och sök Wild Card här.

Regissörerna Fanny Ovesen (projektet Laura), Jerry Carlsson (Bränder) och Ernst De Geer (Hypnosen) var först ut att motta stödet 2018. Alla tre är i full gång med utvecklingen av sina långfilmer och har siktet inställt på inspelning under 2021. Wild Card-mottagare för 2019 var Nathalie Álvarez Mesén för sin film Vargen biter sönder dina rena händer, Amanda Björk för Hysterika och Jonathan Nikolaj Heinius för Köttstålars. Alla tre arbetar nu med sina skissfilmer.

För frågor, kontakta:
Helen Ahlsson, filmkonsulent för Moving Sweden på Filminstitutet, helen.ahlsson@filminstitutet.se, 08-665 12 26
Lina Norberg Johansson, talangansvarig på Filminstitutet, lina.norberg@filminstitutet.se, 08-665 12 27


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand