2023-11-09 10:37Branschmeddelanden

Axel Petersén utsedd till ny filmkonsulent för kortfilm och nya format

Axel Petersén. Foto: privatAxel Petersén. Foto: privat

Filminstitutet har utsett Axel Petersén till ny filmkonsulent för kortfilm och nya format.

Axel Petersén är född 1979. Han har varit verksam som manusförfattare och regissör inom kortfilm, dokumentärfilm, konstfilm och långfilm sen 2003. Bland hans långfilmer finns Avalon (2012), Toppen av ingenting (samregi med Måns Månsson, 2018) och den snart bioaktuella Syndabocken (2023). Bland kortfilmerna märks The Tracks of My Tears 2 som visades på Venedigs filmfestival.

Axel Petersén är utbildad i filmregi, fri konst och konsthistoria bland annat på FAMU, Academy of Performing Arts, Prag och Kungliga Konsthögskolan, Stockholm.

Flera av hans filmer har visats och nominerats till priser, både i Sverige och internationellt. Flera skådespelare i hans filmer har vunnit eller nominerats till Guldbaggar och han Guldbaggenominerades själv för regin till Toppen av ingenting. Han har tävlat i Berlin (Toppen av ingenting) och nyligen haft världspremiär i tävlan på Torontos internationella filmfestival (Syndabocken) där hans Avalon vann kritikerpriset 2011.

– Jag är otroligt glad och tacksam för uppdraget som filmkonsulent på Svenska Filminstitutet. Det är en ynnest och en mycket spännande utmaning att få vara med att utveckla kortfilmen och nya format, och samtidigt få möjligheten att möta alla filmare, alla unika röster och uttryck, säger Axel Petersén.

– Svensk kortfilm befinner sig idag på en mycket intressant plats. Den visas över hela världen, vinner internationella priser och är också ett rum för innovation där nya idéer och samarbeten utvecklas. Folkets Bio distribuerar kortfilm på biograf och det finns alltid en bred repertoar tillgänglig på SVT Play. Axel kommer, med sin långa erfarenhet och bakgrund i både film och konst, professionellt kunna möta upp den bredd av filmskapare som söker sig till Filminstitutets kortfilmsrum. Jag är mycket glad över att Axel har tackat ja till uppdraget och det är med stor nyfikenhet och glädje vi välkomnar honom till hans nya tjänst och vad den kommer resultera i, säger Magdalena Jangard, chef för enheten produktionsstöd på Filminstitutet.

Axel Petersén efterträder Ami Ekström, som den 24 november avslutar sitt uppdrag. Han påbörjar arbetet med ansökningar den 27 november 2023.

För frågor, kontakta
Magdalena Jangard
magdalena.jangard@filminstitutet.se
08-665 11 48Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg