Med nuvarande ekonomiska förutsättningar och i linje med uppdraget att svensk film ska stå stark såväl nationellt som internationellt kommer Filminstitutet prioritera projekt som är relevanta för utvecklingen av svensk filmkultur och filmbransch.
Vi behöver säkra att svenska upphovspersoner, skådespelare och filmarbetare i framtiden ska kunna vara verksamma i Sverige, och att publiken har tillgång till lång spelfilm i en svensk kontext och/eller på det svenska språket och de nationella minoritetsspråken: finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.
På EU-nivå betonas vikten av att bevara och stärka den kulturella mångfalden inom unionen. Detta framgår av EU:s regelverk för statligt stöd, som bland annat ger medlemsstaterna möjlighet att prioritera stöd till audiovisuella verk på nationella språk samt till verk som speglar medlemsstatens kultur. Den svenska filmens särart och språk är en del av denna europeiska mångfald. Genom att rikta produktionsstöd till projekt med en tydlig kulturell koppling till Sverige stärker vi inte bara svensk film utan även EU:s mål att främja och bevara medlemsstaternas unika kulturella uttryck.
Mot denna bakgrund kommer stöd till filmer som inte uppfyller något av kriterierna gällande svensk kontext eller språk beviljas till som mest två långa spelfilmer per år. Produktionsstöd i denna del kommer reserveras för projekt med en producent och en regissör som tidigare har producerat eller regisserat film i Sverige för svensk publik.
Detta gäller inte samproduktioner av lång spelfilm där Sverige är minoritetsland.
Frågor? Kontakta Anna Croneman, vd Svenska Filminstitutet anna.croneman@filminstitutet.se
eller 08-665 11 00
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.