2023-09-12 11:13Branschmeddelanden

AI och svensk film – hot eller möjligheter?

Konferens om AI och svensk film.

Måndagen den 2 oktober bjuder Svenska Filminstitutet in till Filmrummet: X – en inspirationskonferens om den nya teknikens möjligheter för svensk film. Tillsammans med svenska och internationella gäster fördjupar vi oss i hur AI-stöd kan skapa egna bilder, effektivisera arbetsflöden och stötta arbetet mot en hållbar filmproduktion. Vi diskuterar även utmaningar och lösningar kring etik och rättigheter.

I anslutning till konferensen hålls en utställning i Filmhuset med företag inom AI-området, där det finns möjlighet att prova på den nya tekniken och diskutera filmens möjligheter och utmaningar med AI.

När: Måndag 2 oktober kl. 9.00–15.00 (seminarieprogram), kl. 15.00–17.00 (utställning)
Var: Filmhuset, Bio Victor, Borgvägen 1–3, Stockholm
Kostnad: Konferensen kostar 395 kronor inkl. moms. Antalet platser är begränsade, biljetter köps här.
Konferensen hålls till stor del på engelska.

Urval av medverkande:
Parisa Liljestrand, kulturminister; Anette Novak, vd Filminstitutet; Kathryn Brillhart, filmfotograf och regissör baserad i Los Angeles; Anna Bulakh, ansvarig för etik och partnerskap, Respeecher; Sten-Kristian Saluveer, Senior Advisor, CannesNEXT; Olle Tholén, Crazy Pictures; Anders Thoresson, kommunikationsstrateg, AI Sweden; Caleb och Shelby Ward, Curious Refuge; Tomas Wall, VFX Supervisor, Cinegrace.

Moderator är Johanna Koljonen, medieanalytiker.

Fullständigt program finns att ta del av här.

För frågor om programmet:
Monica Swärd, kommunikationschef
monica.sward@filminstitutet.se

Hanna Söderstedt, projektledare Filmrummet
hanna.soderstedt@filminstitutet.seOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.