2022-02-08 07:52Branschmeddelanden

20 nya miljoner kronor till filmen

I enlighet med regeringens tidigare proposition fattade riksdagen i går beslut om ytterligare 20 miljoner kronor till filmen. Svenska Filminstitutet ges i uppdrag att fördela medlen. Totalt tilldelas kultursektorn 1 miljard kronor.

– Vi välkomnar framför allt beskedet som kom förra veckan att restriktioner om publiktak och krav på covidpass upphör för kulturevenemang från den 9 februari. Det är en oerhörd lättnad. Det är förstås också positivt med ett tillskott av krisstödsmedel. Men vi ser att filmbranschens behov är större än endast 20 miljoner kronor givet de kostnadsökningar och intäktsförluster som drabbat hela sektorn under vintern 2021/2022. Det kommer fortsatt behövas extra medel för att komma på fötter och kunna få en återstart efter pandemin, säger Kristin Engstedt, tf avdelningschef Filmstöd.

För frågor, kontakta
Kristin Engstedt, tf avdelningschef Filmstöd
kristin.engstedt@filminstitutet.se
08-665 12 95

Samlingssida för Filminstitutets åtgärder med anledning av covid-19



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.