Från filmen Greta. Fotograf/Källa: BR•F

På en presskonferens i dag avslöjade Venedig filmfestival 2020 års officiella program. Två svenska filmer är uttagna till festivalen: Nathan Grossmans dokumentär Greta och kortfilmen Nattåget av Jerry Carlsson.

I augusti 2018 inleder 15-åriga Greta Thunberg sin skolstrejk för klimatet. Frågan hon ställer till vuxenvärlden: Om inte ni bryr er om min framtid på planeten, varför ska jag då bry mig om min framtid i skolan? Inom bara några månader växer hennes strejk till en världsomspännande rörelse.

Greta, en fåordig tonåring med Aspergers syndrom, är nu en världsberömd miljöaktivist.

Teamet bakom dokumentärfilmen Greta har varit med sedan den där första dagen på Riksgatan då allt började.

– Det känns väldigt stort att få ha världspremiär i Venedig detta speciella år. Både för att det är en av världens mest inflytelserika filmfestivaler men också för att Venedig är en av de platser som kommer drabbas hårt om vi inte tar tag i klimatfrågan omedelbart, säger filmens regissör Nathan Grossman.

Greta är producerad av Cecilia Nessen och Fredrik Heinig för produktionsbolaget BR•F med stöd av Svenska Filminstitutet, konsulent Jenny Gilbertsson.

Regissören Nathan Grossman föddes i Stockholm 1990 och gick ut tv-linjen på Stockholms Dramatiska Högskola 2015. Vid Kristallen-galan 2018 blev hans regidebut, dokumentärserien Köttets lustar, nominerad för bästa fakta/nyhetsprogram. I serien ser komikern Henrik Schyffert över sitt liv som köttätare.

Som producent för samhällsprogram och dokumentärer på produktionsbolaget BR•F har Grossman även arbetat med konceptutveckling för den uppmärksammade dokumentären om författaren Stieg Larsson, Mannen som lekte med elden (2018).

Nattåget
Även kortfilmen Nattåget, med manus och regi av Jerry Carlsson, visas i Venedig och tävlar i festivalens kortfilmssektion Orizzonti.

Oskar tar nattåget hem från Stockholm till Älvsbyn. På tåget ser han Ahmad och för första gången möter Oskar samma längtan och attraktion som han själv känner. Huvudrollerna i Nattåget spelas av nykomlingarna Erik Nilsson och Khalil Ben Gharbia.

– Det känns fantastiskt kul! Det är en ära och jag är otroligt glad över att filmen får ha sin världspremiär i Venedig. Ser fram emot att den ska få möta en publik! säger Jerry Carlsson.

Nattåget är producerad av Frida Mårtensson för Verket Produktion, med SVT och Filmpool Nord som samproducenter och med stöd från Film Stockholm/Filmbasen och Svenska Filminstitutet, Patrik Axén.

Jerry Carlsson är regissör, producent och manusförfattare. Han driver produktionsbolaget Verket Produktion tillsammans med producenten Frida Mårtensson och regissören Anette Sidor. Carlssons stora genombrott var med kortfilmen Skuggdjur (2017) som visats och prisats på över 70 internationella filmfestivaler.

Just nu arbetar han med kortfilmen Lyckad upptining av Herr Moro (som ingår i Filminstitutets och SVT:s science fiction-satsning 2121) och långfilmsdebuten Bränder, en av de första filmerna som mottog Filminstitutets Wild Card-stöd.

The Man who Sold His Skin
Dessutom visas The Man who Sold His Skin av den tunisiska regissören Kaouther Ben Hania. Filminstitutet har getts samproduktionsstöd till filmen (förra långfilmskonsulenten Calle Marthin). Andreas Rocksén, Laika Film  och Film i Väst är samproducenter. 

Kaouthers förra film Skönheten och odjuren var också samproducerad med Sverige, och ligger just nu på SVT Play. 

Synopsis:
För att förenas med sin fästmö i Europa ingår den syriske flyktingen Sam Ali ett avtal med den världsberömde konstnären Jeffrey Godefroi som låter tatuera ett konstverk på hans rygg. Sam får nu resa fritt i världen, men det är ett avtal med problem…”

Filmen distribueras i Sverige av Folkets Bio och kommer att ha svensk biografpremiär i höst/vinter. 

Den 77:e internationella filmfestivalen i Venedig äger rum 2–12 september 2020.
Se labiennale.org för mer information.

 


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontakt


Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62

Martin Frostberg

Kommunikation / Communications & PR

martin.frostberg@filminstitutet.se

+46 8 665 12 12

Torkel Stål

Analytiker / Analyst

torkel.stal@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8 665 11 40

+46 (0)70 330 42 34