Bild från Sivandivan, som tävlar i Nordic:Dox Award. Foto: Ellinor Hallin.

I dag släpps tävlingsprogrammet till CPH:DOX i Köpenhamn, en av världens främsta dokumentärfilmfestivaler. Sju svenska filmer är i tävlan, och totalt visas hela 16 svenska filmer. Fraemling av Mikel Cee Karlsson och Säsong av John Skoog tävlar båda om huvudpriset Dox:Award.

Filmer i tävlan:

John Skoogs poetiska Säsong, en av årets Moving Sweden-filmer, belönades nyligen med Sven Nykvist Cinematography Award på Göteborgs filmfestival för sitt foto av Ita Zbroniec-Zajt. Nu är Säsong utvald till huvudtävlingen Dox:Award, tillsammans med Mikel Cee Karlssons dokumentär Fraemling som får sin världspremiär på festivalen. Båda filmerna är producerade av Erik Hemmendorff på Plattform Produktion.

I den nordiska tävlingssektionen Nordic:Dox Award är inte mindre än fyra svenska filmer utvalda. Lina Mannheimers Parning, ett intimt porträtt av två nittiotalisters liv med utgångspunkt i dejting, sex- och kärleksrelationer, är producerad av Mathilde Dedye och Isabella Rodriguez för French Quarter Film och har svensk biopremiär 29 mars. Viktor Nordenskiölds The Feminister följer världens enda feministiska utrikesminister, Margot Wallström, i en film producerad av Nordenskiöld och Malcolm Dixelius för Freetownfilms. Sivandivan är ett porträtt av den färgstarka operasångerskan Siv Wennberg, regisserad av Gustav Ahlgren och Emelie Jönsson som också producerat tillsammans med Daniel Pynnönen för Ett riktigt produktionsbolag. Och slutligen Emily Norlings Allt vi äger, som skildrar heroinisterna och utesovarna Curtis och Johan i en dokumentär om missbruk och medberoende i Stockholm. Producerad av Mónica Hernández Rejón och Kalle Jansson för Pråmfilm.

Fredrik Gertten, den malmöbaserade filmaren bakom Bikes vs Cars och Den unge Zlatan, är tillbaka. Hans nya film PUSH undersöker den internationella bostadsmarknaden och tävlar i sektionen F:ACT Award. PUSH är producerad av Margarete Jangård för WG Film och får sin världspremiär i Köpenhamn.

Fler svenska filmer på festivalen:

Caroline Troedssons Patriotic Highway, om korruption och diplomatiskt maktspel i Kosovo. The Heart is a Drum av Jacob Frössén, om krautrockbandet NEU! Klimatexperimentet av Mats Bigert och Lars Bergström, om konstnärsduon Bigert & Bergströms klimatrelaterade konst samt Charismatic Megafauna, en visuell odyssé som utforskar vår samtid, i regi av Jesper Kurlandsky och Fredrik Wenzel.

Dessutom visas Stieg Larsson-dokumentären Mannen som lekte med elden av Henrik Georgsson, Rotterdam-vinnaren Transnistra av Anna Eborn, Johannes Nyholms kommande mardrömstripp Koko-di Koko-da, Anna Odells identitetslek X&Y, och Mia Engbergs Lucky One som nyligen vann vandringspriset Audentia Award på Göteborgs filmfestival och har svensk biopremiär 15 mars.

På förra årets festival kammade Marcus Lindeens tvåfaldigt Guldbaggenominerade Flotten hem huvudpriset Dox:Award.

CPH:DOX pågår 20–31 mars. Läs mer om festivalen här.

Följ oss på sociala medier:

Facebook_TransparentTwitter_TransparentInstagram_Transparent


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. 
Läs mer: filminstitutet.sesvenskfilmdatabas.seguldbaggen.se 


Kontakt


Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Jan.Goransson@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8-665 11 61

+46 (0)706 03 03 62

Rebecka Rebecka Ioannidis Lindberg

Kommunikationschef / Director of Communications and PR

rebecka.ioannidis.lindberg@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46(0)8 665 12 73

+46 (0)76 501 20 73

Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

+46(0)70 491 61 13

Martin Frostberg

Kommunikation / Communications & PR

martin.frostberg@filminstitutet.se

+46 8 665 12 12

Torkel Stål

Analytiker / Analyst

torkel.stal@filminstitutet.se

+46 (0)8-665 11 00

+46 (0)8 665 11 40

+46 (0)70 330 42 34