2024-02-13 12:00Pressmeddelande

Anna Croneman blir ny vd för Svenska Filminstitutet

Anna Croneman. Foto: Privat. Anna Croneman. Foto: Privat.

Styrelsen för Svenska Filminstitutet har utsett Anna Croneman till vd för Filminstitutet. Hon beräknas tillträda i mitten av april 2024. 

Anna Croneman är utbildad producent vid Dramatiska Institutet. Hon kommer närmast från Sveriges Television där hon sedan 2017 arbetar som programchef för SVT Drama, och innan dess från produktionsbolaget Avanti Film där hon var en av grundarna. Anna Croneman har producerat ett stort antal filmer och tv-serier samt haft förtroendeuppdrag som vice ordförande i Filminstitutets styrelse och i Film&TV-Producenterna. 

– Den svenska filmen står inför oerhörda utmaningar, och uppdraget känns i stunden en smula omtumlande! Men det är naturligtvis en stor ära att få axla rollen som vd för Svenska Filminstitutet. Jag tackar för förtroendet och lovar att göra mitt yttersta för att tillsammans med filmkompetent personal och de skickligaste representanterna i hela vår bransch se till att skapa nya, bättre förutsättningar för den framtida svenska filmen och för bevarandet av vårt filmarv, säger Anna Croneman. 

– Styrelsen ser fram emot att Anna Croneman blir den som nu kommer att leda Filminstitutet framåt. Hon har med sin gedigna bakgrund inom film och tv den kompetens och de egenskaper som behövs och hon kommer in i verksamheten i rätt tid med tanke på den nyligen startade filmutredningen.  

–  Vi vill också passa på att tacka Åsa Sjöberg som den senaste tiden haft rollen som tf vd och drivit arbetet på ett mycket förtjänstfullt sätt, säger Filminstitutets styrelseordförande Gunilla von Platen.


Kontakt: tf kommunikationschef Monica Swärd: monica.sward@filminstitutet.se 076-501 16 91 eller nedanstående.


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand